Meld je aan als zorgreservist.

Sta jij paraat als de crisis komt? Als zorgreservist kun jij een verschil maken in crisistijd. Kijk wat jij kunt betekenen voor de Nationale Zorgreserve.

Je bent zorgreservist als je een oud-zorgprofessional bent óf part-time werkt bij een zorgorganisatie, en bereid bent in te springen in noodsituaties. Dat kan als je bijvoorbeeld nu in een andere sector of op een andere functie werkt, of gepensioneerd bent. Als jouw zorghart altijd is blijven kloppen en je oproepbaar bent wanneer er nood is bij jou in de regio, dan kun jij je aanmelden als zorgreservist.

Het is van belang dat je nog altijd voldoende kennis en vaardigheden hebt. Je kent je eigen grenzen en handelt daarnaar. Om de Nationale Zorgreserve zorgvuldig en duurzaam te organiseren, zoeken we mensen die:

  • een zorgdiploma, voor bijvoorbeeld verpleegkundige, verpleegkundig specialist, BMH, verzorgende (VIG) of arts, hebben gehaald,
  • én ervaring hebben opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de wijk, GGZ of gehandicapten­zorg.

Als je je aanmeldt, neemt een van onze communitymanagers binnen 5 werkdagen contact met je op. Dan kijken we samen of je je bij de Nationale Zorgreserve kunt en wilt aansluiten. Is dat het geval, dan gaan we je ‘onboarden’. Het wijst zich allemaal vanzelf. En vragen stellen mag altijd!

 

 

 

Toegang tot opleidingen en trainingen

Om in crisistijd snel te kunnen schakelen, is het cruciaal om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. De Nationale Zorgreserve biedt jou als zorgreservist daarom toegang tot opleidingen, trainingen, webinars en intervisie om een leven lang te blijven leren. Daarnaast organiseren we ook in jouw regio regelmatig bijeenkomsten om nieuwe dingen te leren, oude kennis op te halen, je verzorg- en verpleegtechnische vaardigheden te oefenen en kennis uit te wisselen. Zo blijf je bevoegd en bekwaam om je werk als zorgreservist met vertrouwen uit te oefenen.

Door het hele land zijn er in de komende maanden trainingen in reanimeren (BLS/AED mét certificaat) en leerbijeenkomsten over de zorg van de toekomst rondom dementie en zorgtechnologie. 

 


Veelgestelde vragen en antwoorden

De Nationale Zorgreserve is een landelijke community van (oud-)zorgprofessionals die klaar staan om in te springen als een zorgorganisatie een tijdelijke crisis heeft. Dit kan door een pandemie zijn, of door een lokale virusuitbraak, een klimaatramp of een andere noodsituatie. Een zorgorganisatie die een tijdelijk hulpvraag heeft, kan die plaatsen via het platform van de Nationale Zorgreserve. Zorgreservisten kunnen zichzelf via het platform aanmelden voor de diensten die ze willen werken. Zo zorgen we er samen voor dat zorg geleverd kan blijven worden, ook als die tijdelijk onder druk staat.

Zorgreservisten zijn (voormalige) zorgprofessionals die bereid zijn om in te springen als een zorgorganisatie een tijdelijke hulpvraag heeft. Ze hebben een relevant zorgdiploma en werkervaring bij een zorgorganisatie.

Op dit moment werken ze in een andere functie, hebben een 0-urencontract bij een zorgorgansatie, of zijn met (pre-)pensioen. De groep zorgreservisten is divers: van leerkracht tot wethouder, van functioneel beheerder tot ondernemer. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen patiënten, cliënten, bewoners en hun oud-collega's helpen als het nodig is. 

Iedere zorgorganisatie die op dit moment een tijdelijk capaciteitsprobleem heeft of verwacht als gevolg van een noodsituatie kan een hulpvraag indienen. Denk aan ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen, gehandicaptenzorgorganisaties, GGZ-instellingen, de GGD'en, of thuiszorgorganisaties.

De Nationale Zorgreserve werkt in lijn met de veiligheidsregio’s (ROAZ-regio’s), net zoals de politie, brandweer, ambulancediensten en het Rode Kruis. Dit maakt samenwerken eenvoudiger.

Als je je aanmeldt als zorgreservist, word je gekoppeld aan de regio waar je woont. Wil je je ook inzetten in andere regio's? Dat kan. Zodra je ingeschreven bent, kun je instellen dat je hulpvragen toegestuurd krijgt uit alle regio's waar je wilt werken.

De Nationale Zorgreserve is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, dat gefinancierd wordt vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De zorgreservisten worden betaald door de zorgorganisatie waar ze werken. 

Als zorgreservist voer je geen vaste functie uit, maar ga je aan de slag met een van onze vier activiteitenpakketten. De Nationale Zorgreserve werkt met vaste takenpakketten in plaats van functies. Op basis van je vooropleiding, ervaring, bevoegdheden en bekwaamheden kijk je of je de activiteiten binnen het pakket kunt uitvoeren. Je kunt zelf kiezen voor welke hulpvragen je je aanmeldt.

Ja. Als zorgreservist krijg je betaald door de zorgorganisatie waar je aan de slag gaat. Met hen sluit je een tijdelijke arbeidsovereenkomst af. De vergoeding die je ontvangt is conform de CAO en hangt af van het activiteitenpakket waarop je werkt. Het komt overeen met de vergoeding die collega's bij de betreffende zorgorganisatie ontvangen voor vergelijkbare werkzaamheden.

Dit kun je zelf flexibel indelen. Als zorgreservist bepaal je zelf waar en wanneer je werkt: zie je een hulpvraag van een zorgorganisatie die je interessant vindt, dan meld je je aan voor de diensten die je wilt werken. Als zorgreservist werk je meestal een halve of hele dienst, en soms maar een paar uur tijdens de piekmomenten op een afdeling.

Als er op het platform een hulpvraag staat die je interessant vindt, dan meld je jezelf aan voor de diensten die je wilt werken. De zorgorganisatie neemt contact met je op om alle administratie te regelen en je contract in orde te maken. Daarna kun je direct aan de slag.

 

Nee, je bepaalt zelf of je op een hulpvraag ingaat. Jij hebt de regie over jouw inzetbaarheid. Omdat het om noodsituaties gaat, vragen we je wel om snel te reageren zodra er een hulpvraag in jouw regio wordt gepubliceerd op het platform.

Niet altijd. Bij de Nationale Zorgreserve werk je op een takenpakket: een overzicht van werkzaamheden waarmee je het vaste team van een zorgorganisatie ondersteunt. Zij kunnen zich dan richten op de meer complexe en coördinerende zorgtaken.

Bij de takenpakketten voor Verpleegkundige zorg en Specialistisch Geneeskundige zorg heb je wel een BIG registratie nodig. 

Ben je een (oud-)verpleegkundige en is jouw BIG-registratie verlopen, dan kun je je inzetten als zorgreservist het het takenpakket voor Verzorging. 

Kijk hier voor een toelichting op alle takenpakketten. 

Jazeker! Ook aan jouw inzet is behoefte in tijden van nood. Om de Nationale Zorgreserve zorgvuldig en duurzaam te organiseren, zoeken we mensen die:

  • ooit een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, BMH, verzorgende IG, basisarts, huisarts, medisch specialist, of master physician's assistant hebben gehaald én
  • ervaring hebben opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, de GGZ, bij Defensie of een GGD. 

Het meest gebruikelijk is dat onze reservisten op basis van een 0- uren contract worden ingezet. ZZP- er kunnen zich zeker ook aanmelden voor hulpvragen, het is aan de zorgorganisatie of zij op deze wijze gebruik willen maken van jouw inzet als reservist.

Ja. Voor zorgreservisten biedt de Nationale Zorgreserve toegang tot relevante en geaccrediteerde scholing en trainingen. Online en in de regio. Zo kun je je kennis en vaardigheden up-to-date houden, oefenen samen met andere zorgreservisten, en leren over de laatste trends en ontwikkelingen in je vakgebied. Onze community managers stemmen het aanbod af op de behoeften van de zorgreservisten in hun regio.

Kijk in de agenda voor meer informatie over onze scholingsactiviteiten. 

We organiseren trainingen en workshops, zodat jij als zorgreservist je kennis up to date kunt houden, en bij kunt blijven over de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Daarnaast zorgen we ervoor dat jij je vaardigheden kunt blijven oefenen in skillslabs. Dit doen we online via webinars en met live bijeenkomsten in de regio. Onze community managers stemmen ons trainings- en workshopaanbod regelmatig af met de zorgreservisten in hun regio. 

Daarnaast raden we je aan om je een aantal keer per jaar aan te melden bij een hulpvraag, zodat je het gevoel van de praktijk niet verliest.

Ben je er al een tijdje uit en vind je het spannend om weer te beginnen? Laat het weten aan de community managers en we kijken samen naar een passende plek. 

Meer informatie over onze scholingsactiviteiten vind je in de Agenda.

Heb je (deel)certificaten van een relevante zorgopleiding én veel ervaring bij zorgorganisaties? Dan kan het zij dat je op sommige hulpvragen kunt ondersteunen. Om dit definitief te zeggen, nodigen we je uit om je aan te melden. In het kennismakingsgesprek met de community manager kijken jullie samen of je als zorgreservist aan de slag kunt.

Dat mag zeker. Op ons online platform volg je altijd je eigen regio en krijg je een melding als er een hulpvraag is in jouw buurt. Als je in meerdere regio’s inzetbaar bent, kun je die andere regio’s ook volgen. Je krijgt dan ook een melding als dáár een hulpvraag is.

  • Kies na het inloggen op het online platform voor 'Kies regio'.
  • Klik de regio('s) aan die je wilt volgen.
  • Wil je op de hoogte blijven van hulpvragen in de regio? Klik dan in het venster 'Alle hulpvragen' op 'Volgen' (je vindt de knop rechtsboven, de tekst in dit vakje wordt dan groen).
  • Wil je (ook) op de hoogte blijven van andere berichten in een regio? Klik dan in het venster 'Ervaringen delen' op 'Volgen' (je vindt de knop rechtsboven, de tekst in dit vakje wordt dan groen). Je kunt deze opties ook makkelijk weer uitzetten!

Jouw privacy is belangrijk voor je. Dat vinden wij ook. Daarom gaan wij er zorgvuldig mee om. In onze privacyverklaring hebben we opgeschreven hoe we dat doen. Ook hebben beschreven wat jouw rechten en onze verplichtingen zijn. Het reglement is van toepassing op alle persoonsgegevens die wij van jou verwerken.

Klik hier voor de privacyverklaring.

Dit is voor iedere zorgreservist anders. Je kunt het beste contact opnemen met de belastingdienst of een financieel adviseur inschakelen. Zij kunnen je meer inzicht geven in wat de mogelijke gevolgen zijn van jouw (bij)verdiensten als zorgreservist. 

Heel simpel. Schrijf je hier in als je aan de voorwaarden voldoet om zorgreservist te worden. Binnen 5 dagen neemt een community managers contact met je op om verder kennis te maken. We kijken samen of je als zorgreservist kunt werken, en leggen je uit hoe het platform werkt. We komen graag met je in contact!

Als je je aanmeldt, neemt een van onze communitymanagers binnen 5 dagen contact met je op. Dan kijken jullie samen of je je bij de Nationale Zorgreserve kan en wil aansluiten.

Word je zorgreservist? Dan gaan we je ‘onboarden’: we leggen je alles uit over het werken als zorgreservist, bekijken op welke activiteitenpakketten je kunt werken en vertellen je meer over het scholingsaanbod. Het wijst zich allemaal vanzelf. En vragen stellen mag altijd!

Daarna ontvang je een bericht om je profiel op community van de Nationale Zorgreserve verder aan te vullen. Als dat helemaal compleet is, kun je jezelf aanmelden bij hulpvragen in jouw regio('s) waar je wilt werken.

Op het community platform vind je meer informatie over de hulpvragen, kun je jezelf inroosteren en kun je je kennis opfrissen met de Villans protocollen. Daarnaast schrijf je je gemakkelijk in voor trainingen, workshops en andere events via de agenda.   

Jouw profiel bij de Nationale Zorgreserve bevat de volgende verplichte velden:  naam, woonplaats, e-mailadres, laatste zorgfunctie, zorgorganisatie en opleidingsniveau. Optioneel kun je je profiel aanvullen met je adres, telefoonnummer, geslacht, geboortedatum en een profielfoto. 

Standaard staat ingesteld dat de door jouw ingevulde gegevens voor alle ingelogde gebruikers zichtbaar zijn. In je profiel kun je dit zelf bij Instellingen, en vervolgens Privacy, naar wens aanpassen.

 

Als er op het platform een hulpvraag staat die je interessant vindt, dan meld je jezelf aan voor de diensten die je wilt werken. De zorgorganisatie neemt contact met je op om alle administratie te regelen en je contract in orde te maken. Daarna kun je direct aan de slag.

 

Dit kun je zelf flexibel indelen. Als zorgreservist bepaal je zelf waar en wanneer je werkt: zie je een hulpvraag van een zorgorganisatie die je interessant vindt, dan meld je je aan voor de diensten die je wilt werken. Als zorgreservist werk je meestal een halve of hele dienst, en soms maar een paar uur tijdens de piekmomenten op een afdeling.

 

Als zorgreservist bepaal je zelf waar en wanneer je aan de slag gaat. Zie je een hulpvraag op het platform waar je interesse in hebt, dan rooster je jezelf in. Zo kun je flexibel bijdragen als zorgreservist naast je vaste baan/ onderneming/ oppas-dag.  

We begrijpen dat je het druk hebt. Als dat nodig is, helpen we je goede afspraken te maken met je werkgever. Zo ontstaat er een goede balans tussen je inzet als zorgreservist en je vaste baan. Dat werkt voor iedereen anders, maar samen komen we tot de juiste oplossingen.

Heeft je werkgever vragen hierover? Dan kan hij/zij contact met ons opnemen via community@nationalezorgreserve.nl.

Zeker niet. De ervaring leert dat je het werken in de zorg heel snel weer oppakt, zodra je op een afdeling aan de slag gaat. Het werken met een helder takenpakket helpt je hierbij. Als zorgreservist ben je in no-time van toegevoegde waarde.

We merken dat meer zorgreservisten het spannend vinden om weer zorg te verlenen, maar het komt altijd goed. We krijgen terug dat mensen na een uur weer vliegen alsof ze nooit anders hebben gedaan.

Leeftijd is maar een getal. Wanneer jij fysiek in staat bent halve of hele diensten te draaien, hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Nee, om je in te schrijven als zorgreservist heb je geen vaccinaties nodig. Mocht een organisatie met een hulpvraag dit verplicht stellen, dan vermelden we dat expliciet bij de betreffende hulpvraag. Op die manier bepaal je zelf of je wel of niet aan de voorwaarden voor inzet voldoet.

Je kunt je ook vrijwillig inzetten als zorgreservist. Je maakt hierover afspraken met de zorgorganisatie(s) waar je gaat werken.

Geen probleem, stuur een mail naar community@nationalezorgreserve.nl en wij schrijven je uit. Jouw gegevens worden verwijderd en vernietigd. 

Mocht je je later toch weer opnieuw aanmelden, dan ben je uiteraard van harte welkom!

Doorloop altijd eerst deze stappen: 

  1. Log je voor het eerst in en doet de link het niet? Na je aanmelding was de link in je e-mail 24 uur geldig. We hebben een streng privacybeleid en slaan je gegevens maar 24 uur op. Geen probleem als je te laat bent met activeren. Stuur in dat geval een e-mail naar community@nationalezorgreserve.nl, dan ontvang je van ons een nieuwe link.
  2. Kon je eerder wel inloggen? Misschien heb je capslock nog aan staan waardoor er alleen maar hoofdletters staan?
  3. Heb je een andere webbrowser geprobeerd zoals Google Chrome?
  4. Log in via www.wij.nationalezorgreserve.nl
  5. Werkt dit niet, klik dan op ‘wachtwoord vergeten’. Vul je e-mailadres in, doe de controle (Capcha) en klik op verzenden. Je ontvangt nu een e-mail met daarin een link om je wachtwoord opnieuw aan te maken. Let op! Het kan zijn dat deze e-mail in je postbus met ongewenste berichten (spam) terechtkomt.

Lukt het nog steeds niet, neem dan contact op met een van de communitymanagers via 085-303 84 57 of via community@nationalezorgreserve.nl.

Stuur ons een e-mail via community@nationalezorgreserve.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ons ook bellen via 085-303 84 57 (het best bereikbaar op werkdagen tussen 10 en 12 uur).

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 (bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, echter best bereikbaar op werkdagen tussen 10 en 12 uur)

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.