Sta jij paraat als het écht nodig is? 

Maak het verschil als zorgreservist

Samen beschermen we de continuïteit van de zorg in Nederland. Omdat niemand weet wanneer de volgende noodsituatie zich aandient. Daarom is de Nationale Zorgreserve opgericht. Een landelijk netwerk van (oud-) zorgprofessionals. In noodsituaties ondersteunen we zorgorganisaties met een tijdelijk capaciteitsprobleem. 

 
 

 
 
 

Wat doe je als zorgreservist?

Je bent beschikbaar en inzetbaar tijdens een noodsituatie. En staat klaar om je steentje bij te dragen op het moment dat een ziekenhuis, verzorgings- en verpleeghuis, gehandicaptenzorgorganisatie, GGZ-instelling, de GGD of een thuiszorgorganisatie een tijdelijk capaciteitsprobleem heeft. Samen dragen we bij aan de continuïteit van de zorg in Nederland. Doe mee en maak impact!
 

 
 
 

Noodsituatie

De continuïteit van de zorg is in gevaar. Door het lokaal opleven van een virus, een natuurramp, pandemie, grote vluchtelingenstromen of een andere noodsituatie. Er is onvoldoende zorgpersoneel en de druk neemt toe.  

 
 
 

Hulpvraag

Via de website van de Nationale Zorgreserve kiezen zorgorganisaties uit een vastomlijnd pakket, en plaatsen ze een oproep. Via het online platform reageren zorgreservisten op openstaande hulpvragen. Dat doen ze op basis van hun bevoegdheden, werkervaring en woonplaats.

 
 
 

Inzet

De zorgreservisten komen in actie. Ze werken schouder aan schouder met vaste zorgprofessionals van de zorgorganisatie. Afhankelijk van hun kwalificaties ondersteunen ze de algemene dagelijkse levensverrichtingen of gespecialiseerde taken. 

 


 

 

 
 

Het verhaal van

Onze zorgreservisten

 

Bericht Zeg wat je doet en doe wat je zegt bekijken

Zeg wat je doet en doe wat je zegt

25-08-2022

De oplettende lezer heeft haar al vaker voorbij zien komen. Annemieke Ooyen werkte als zorgreservist tijdens de eerste proeftuin in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. In het dagelijkse leven is ze flexibele kracht in de gehandicaptenzorg. Dáár ligt haar grootste passie. Lees meer

Bericht De zorg voelt als een tweede natuur  bekijken

De zorg voelt als een tweede natuur

13-12-2022

Pieter Helderman (44) is vooral een doener. Een ondernemer en pragmaticus die zijn hele werkzame leven schippert tussen twee verschillende werelden. De afwisseling houdt hem scherp. Met de jaren heeft hij geleerd dat er meer parallellen tussen de zorg en retail zijn dan de meeste mensen denken. Lees meer

Bericht Lekker op kantoor zitten? Dat gaat het voor mij niet worden bekijken

Lekker op kantoor zitten? Dat gaat het voor mij niet worden

23-01-2023

Al sinds jonge leeftijd weet Anita dat ze later zuster wordt. Haar hele jeugd blijft ze dat gevoel houden. ‘Mijn moeder heeft het ook wel gestimuleerd hoor,’ vertelt ze vrolijk. ‘Ze zei dat er in de zorg altijd werk voor mij zou zijn. En ik wist dat het werk ontzettend goed bij mij zou passen.' Lees meer
 

 
 

 
 

Meest gestelde vragen

De belangrijkste informatie op één plek

 
 

De Nationale Zorgreserve is een landelijk netwerk van zorgreservisten; (voormalige) zorgprofessionals die paraat staan om te helpen in geval van nood. De Nationale Zorgreserve brengt zorgreservisten in contact met zorgorganisaties die een tijdelijk capaciteitsprobleem of hulpvraag hebben. De Nationale Zorgreserve is een initiatief van Stichting Extra ZorgSamen, en wordt gefinancierd vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zorgreservisten zijn mensen met een passie voor de zorg. Ze zijn bevoegd om in te springen én zorg te verlenen als er tijdelijk behoefte is aan extra professionele hulp bij noodsituaties. Een zorgreservist beschikt altijd over een zorgdiploma en relevante werkervaring. De groep zorgreservisten is divers en bestaat uit mensen met verschillende achtergronden en leeftijden. Sommige zorgreservisten genieten van hun pensioen of werken in een hele andere sector: van leerkracht tot wethouder, en van IT-beheerder tot ondernemer. Op dit moment staan er ruim 3250 zorgreservisten paraat.

Zorgreservisten zijn oproepbaar in het geval van een tijdelijke noodsituatie. Landelijk, regionaal of lokaal. Zorgreservisten zetten zich in voor korte periodes. Ze staan onder supervisie van het reguliere team. Afhankelijk van hun kwalificaties helpen ze met het verlenen van algemene dagelijkse levensverrichtingen of meer specialistische handelingen. Als de situatie onder controle is stromen ze weer uit.

De meeste zorgreservisten werken op basis van een tijdelijk 0-urencontract. Het salaris is altijd conform de CAO. De Nationale Zorgreserve heeft zelf geen zorgreservisten in dienst. De zorgreservist gaat een arbeidsovereenkomst aan met de zorgorganisatie waar hulp nodig is. Er zijn ook zorgreservisten die ervoor kiezen om als vrijwilliger te werken. 

Je kan zorgreservist worden wanneer je een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, BMH, verzorgende IG, basisarts, huisarts, medisch specialist, of master physician's assistant hebt gehaald én ervaring hebt opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, de GGZ, bij Defensie of een GGD. Ook (oud-) verpleegkundigen, waarvan de BIG-registratie is verlopen, kunnen ondersteunen bij Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen. Neem voor vragen en meer informatie contact op.

Als zorgreservist bepaal je zelf hoeveel uur per week je beschikbaar bent, met welke taken je wilt bijdragen én op welke locatie dit gebeurt. Dit regel je allemaal via het online platform van de Nationale Zorgreserve. Vaak werk je een halve dienst. Bij hoge nood kan je ook bijspringen tijdens piekmomenten. 

Voor zorgreservisten organiseert de Nationale Zorgreserve toegang tot relevante en geaccrediteerde scholing en trainingen. Online en in de regio. Zo hou je jouw kennis en vaardigheden up-to-date, oefen je samen met andere zorgreservisten, en leer je over de laatste trends en ontwikkelingen in je vakgebied. 

Als zorgreservist krijg je een contract bij de zorgorganisatie waar je wordt ingezet. Vanaf dat moment ben je formeel een tijdelijke werknemer van de zorgorganisatie, en val je onder hun aansprakelijkheidsregeling. Wanneer je een BIG geregistreerd arts-reservist bent, is het tuchtrecht van toepassing op jouw werk. In dit geval is het verstandig om een beroepsaansprakelijk verzekering af te sluiten. Neem voor vragen en meer informatie contact op.

Als zorgreservist ben je niet verplicht om vaccinaties te hebben. Wanneer een zorgorganisatie met een hulpvraag dit wel verplicht stelt, dan vermelden we dat expliciet bij de oproep. Op deze manier zie je gelijk of je wel of niet aan de voorwaarden voldoet.

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 (bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, echter best bereikbaar op werkdagen tussen 10 en 12 uur)

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen