Samen dragen we de zorg

Wij zijn de Nationale Zorgreserve

De Nationale Zorgreserve is een landelijk netwerk van zorgreservisten; (voormalige) zorgprofessionals die paraat staan om te helpen in geval van nood. In tijden van nood zorgen we ervoor dat zorgreservisten gekoppeld worden aan zorgorganisaties met een tijdelijke hulpvraag en capaciteitsprobleem. 

 
 

Een landelijk netwerk van (oud-) zorgprofessionals en zorgorganisaties

Klaar om te helpen in noodsituaties

Het is maart 2020. Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep en legt het land plat. Geen andere sector staat zo onder druk als de zorg. Al snel wordt duidelijk dat zorgorganisaties te weinig ruimte hebben om het hulpaanbod van duizenden bezorgde mensen efficiënt te coördineren. Veel voormalige zorgmedewerkers, die bijvoorbeeld al met pensioen zijn of de zorg hebben verruild voor een andere loopbaan, krijgen na het zoeken van contact met zorgorganisaties geen reactie. Terwijl er grote behoefte is aan extra hulp op de afdeling.

In de eerste dagen en weken van de pandemie slaan een aantal betrokken professionals, zorgorganisaties en beleidsmakers  de handen ineen. Nog geen jaar later wordt - vanuit Extra handen voor de Zorg - de Nationale Zorgreserve opgericht. Dit initiatief wordt opgezet door Stichting Extra ZorgSamen en gefinancierd vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het online platform van de Nationale Zorgreserve is sindsdien uitgegroeid tot dé plek waar zorgreservisten en zorgorganisaties elkaar vinden en ontmoeten.

 
 
 

 
 
 

Onze missie

Vanuit de Nationale Zorgreserve zorgen we ervoor dat zorgreservisten in noodsituaties kunnen en willen inspringen in de zorg. We bouwen aan regionale gemeenschappen van zorgorganisaties en zorgreservisten. Samen bereiden we ons voor op inzet bij onverwachte noodsituaties. De intrinsieke motivatie van zorgreservisten staat centraal. Er wordt op ze gerekend, maar ze bepalen zelf wanneer en waar ze werken. Het zijn geen uitzendkrachten die een opengevallen plek op de afdeling zomaar even invullen. Daarnaast zorgt de komst van tijdelijk personeel voor uitdagingen. Aan ons de taak om voor zowel de zorgreservisten als zorgorganisaties knelpunten zoveel mogelijk voor te zijn. En op te lossen. 

 
 
 

  Het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse zorgsector

  Nieuwe zorgreservisten aantrekken, bekwaam houden en mobiliseren 

  Duurzame samenwerkingen realiseren tussen zorgorganisaties, zorgprofessionals en zorgreservisten 

  Ondersteunen van efficiënte en transparante administratieve processen in noodsituaties

 

 

Meer weten over hoe we onze missie in uitvoering brengen? Bekijk onze werkwijze

 

 

Samen sterk met onze partners

De Nationale Zorgreserve zet in op duurzame samenwerkingen met diverse zorginstellingen, werkgeversorganisaties en brancheverenigingen in de zorgsector. Met deze partnerships verankeren we de Nationale Zorgreserve stevig in het Nederlandse zorglandschap, bereiken we nog meer potentiële zorgreservisten, en worden zorgreservisten nog sneller en beter ingezet tijdens een noodsituatie. Zo waarborgen we met z'n allen de continuïteit van de zorg in Nederland.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nationale Zorgreserve

In de media

 

 

 

 

 

 

Onze jaaroverzichten

De Nationale Zorgreserve in vogelvlucht 

In onze jaarverslagen delen we belangrijke inzichten, resultaten en ontwikkelingen die ons netwerk van zorgreservisten en zorgorganisaties beïnvloeden. Leer meer over onze groei, impact en de uitdagingen waar we mee te maken hebben gehad.

 

Staat je vraag er niet tussen?

Staat je vraag er niet tussen? We staan voor je klaar om je te helpen. Alle vragen zijn welkom. Met een groot team van community managers is er altijd iemand die je vraag kan beantwoorden. We horen graag van je!

Neem contact op

 

 

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen