'Wat is nou precies een zorgreservist?'

10-02-2023

De term 'zorgreservist' is nog een redelijk nieuw begrip. We horen daarom ook regelmatig de vraag: wie en wat zijn zorgreservisten nou precies? In dit artikel lees je meer over onze zorgreservisten, wat ze doen en waar ze vandaan komen.

Zorgreservisten: hulp uit onverwachte hoek

Zorgreservisten zijn mensen met een achtergrond in de zorg, die beschikken over een relevante zorgopleiding en werkervaring. Ze zijn bevoegd en bekwaam zijn om zorg te verlenen als er tijdelijk behoefte is aan extra hulp. De groep zorgreservisten is zeer divers, bestaande uit mensen met verschillende achtergronden, van leerkracht tot wethouder en van IT-beheerder tot garagehouder. Sommige zorgreservisten genieten van hun pensioen, anderen nog in de zorg, maar niet meer in het wit. Weer anderen werken inmiddels in een hele andere sector. Allemaal staan ze klaar om hun steentje bij te dragen op het moment dat een zorgorganisatie tijdelijk niet de gewenste zorg kan leveren.

Zorgreservisten op de vloer

Zorgreservisten zijn beschikbaar en inzetbaar voor zorgorganisaties in tijden van nood. Op basis van hun bevoegdheden en ervaring reageren ze zelf op hulpvragen van zorgorganisaties die ze interessant vinden. Ze hebben altijd een zorgdiploma en werkervaring in de zorg, en op basis van deze kwalificaties ondersteunen ze verpleegkundigen en ander zorgpersoneel. In de praktijk komt het er vaak op neer dat ze zich bezighouden met de algemene dagelijkse levensbehoeften, zodat de reguliere medewerkers zich kunnen blijven richten op meer complexe zorgtaken. Zorgreservisten werken altijd onder supervisie van een ervaren collega uit het vaste team van de zorgorganisatie.

De motivaties van onze zorgreservisten

Wat de zorgreservisten verbindt, is de behoefte om bij te willen dragen. Lees daarom vooral ook de verhalen van onze zorgreservisten zoals Cor Hofman, die kort na z’n pensioen toch besloot dat hij niet stil kon blijven zitten: ‘’Als je aan mij zou vragen: wat is de zin van het leven, of de zin in het leven? Dan zou ik zeggen: proberen om de hulpbehoevende mensen te helpen, ontzorgen en een positief gevoel mee te geven.‘’ 

Of over de ervaringen van Anita de Groot: ‘’Een patiënt heeft ook een hart en een brein. Daarmee bedoel ik eigenlijk de geest, het innerlijke en de ziel. Ik probeer de mensen altijd als een geheel te zien. Je hebt eigenlijk twee type verzorgers nodig: de verzorger die aan het rennen is, en de verzorger die warmte brengt en de patiënt gerust kan krijgen.’’

En de dromen van Pieter Helderman: ‘’Er zijn zoveel mensen die nog steeds een zorghart hebben, ook al zijn ze misschien met pensioen of doen ze iets compleet anders. En ik kom bij de Nationale Zorgreserve veel gelijkgestemden tegen: echte doeners, ontzettend bevlogen en met oog voor hun medemens.’’

Dit zijn onze zorgreservisten

Zorgreservisten zijn beschikbaar voor zorgorganisaties en ondersteunen het vaste zorgteam bij algemene dagelijkse taken.

  • Sommige genieten van hun pensioen. Anderen werken in een hele andere sector
  • Ze staan paraat wanneer er tijdelijk behoefte is aan extra ondersteuning in de zorg
  • Wat hen verbindt is de behoefte om bij te willen dragen

Heb je vragen? Dan staat ons team van Community Managers altijd voor je klaar. Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl. Dan kijken we samen hoe jij jouw kwaliteiten en ervaring in kunt zetten ter ondersteuning van zorgprofessionals in tijden van nood.

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen