Gebruik je passie voor de zorg 

Maak het verschil als zorgreservist

Soms zorgt een noodsituatie zoals een pandemie, een lokale opleving van een virus of een ramp voor extra druk op het vaste personeel. Hierdoor komt de reguliere zorgverlening in gevaar. In crisistijd koppelt de Nationale Zorgreserve zorgorganisaties aan zorgreservisten, om zo de continuïteit van de zorg te waarborgen.

 

 

 


Heb jij het nog in je?

Samen staan we sterk. Nederland heeft je ervaring en de passie hard nodig. Word een zorgreservist en maak het verschil wanneer een zorgorganisatie in crisistijd een tijdelijke hulpvraag heeft. Samen dragen we verantwoordelijkheid voor het welzijn van alle zorgbehoevenden in Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verhaal van

Onze zorgreservisten en zorgorganisaties

 

Bericht Lekker op kantoor zitten? Dat gaat het voor mij niet worden bekijken

Lekker op kantoor zitten? Dat gaat het voor mij niet worden

23-01-2023

Al sinds jonge leeftijd weet Anita dat ze later zuster wordt. Haar hele jeugd blijft ze dat gevoel houden. ‘Mijn moeder heeft het ook wel gestimuleerd hoor,’ vertelt ze vrolijk. ‘Ze zei dat er in de zorg altijd werk voor mij zou zijn. En ik wist dat het werk ontzettend goed bij mij zou passen.' Lees meer

Bericht De zorg voelt als een tweede natuur  bekijken

De zorg voelt als een tweede natuur

13-12-2022

Pieter Helderman (44) is vooral een doener. Een ondernemer en pragmaticus die zijn hele werkzame leven schippert tussen twee verschillende werelden. De afwisseling houdt hem scherp. Met de jaren heeft hij geleerd dat er meer parallellen tussen de zorg en retail zijn dan de meeste mensen denken. Lees meer

Bericht Ik heb er geen moment spijt van gehad bekijken

Ik heb er geen moment spijt van gehad

09-12-2022

Als Cor Hofman na 45 jaar werken met pensioen gaat, merkt hij na een paar maanden dat het toch weer begint te kriebelen. Is het puur toeval of het lot dat heeft bepaald dat hij in de gezondheidszorg terecht kwam? Uiteindelijk is het overduidelijk: dit is gewoon wat hij altijd al had moeten doen. Lees meer

 
 


Meest gestelde vragen

De belangrijkste informatie op één plek

 

De Nationale Zorgreserve is een landelijk netwerk van zorgreservisten; (voormalige) zorgprofessionals die paraat staan om te helpen in geval van nood. De Nationale Zorgreserve brengt zorgreservisten in contact met zorgorganisaties die een tijdelijk capaciteitsprobleem of hulpvraag hebben. De Nationale Zorgreserve is een initiatief van Stichting Extra ZorgSamen, en wordt gefinancierd vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zorgreservisten zijn mensen met een passie voor de zorg. Ze zijn bevoegd om in te springen én zorg te verlenen als er tijdelijk behoefte is aan extra professionele hulp bij noodsituaties. Een zorgreservist beschikt altijd over een zorgdiploma en relevante werkervaring. De groep zorgreservisten is divers en bestaat uit mensen met verschillende achtergronden en leeftijden. Sommige zorgreservisten genieten van hun pensioen, anderen werken nog in de zorg of juist in een hele andere sector: van leerkracht tot wethouder, en van IT-beheerder tot ondernemer. Op dit moment staan er ruim 3250 zorgreservisten paraat.

Zorgreservisten zijn oproepbaar in het geval van een tijdelijke noodsituatie. Landelijk, regionaal of lokaal. Zorgreservisten zetten zich in voor korte periodes. Ze staan onder supervisie van het reguliere team. Afhankelijk van hun kwalificaties helpen ze met het verlenen van algemene dagelijkse levensverrichtingen of meer specialistische handelingen. Als de situatie onder controle is stromen ze weer uit.

De meeste zorgreservisten werken op basis van een tijdelijk 0-urencontract. Het salaris is altijd conform de CAO. De Nationale Zorgreserve heeft zelf geen zorgreservisten in dienst. De zorgreservist gaat een arbeidsovereenkomst aan met de zorgorganisatie waar hulp nodig is. Er zijn ook zorgreservisten die ervoor kiezen om als vrijwilliger te werken. 

Je kan zorgreservist worden wanneer je een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, BMH, verzorgende IG, basisarts, huisarts, medisch specialist, of master physician's assistant hebt gehaald én ervaring hebt opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, de GGZ, bij Defensie of een GGD. Ook (oud-) verpleegkundigen, waarvan de BIG-registratie is verlopen, kunnen ondersteunen bij Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen. Neem voor vragen en meer informatie contact op.

Als zorgreservist bepaal je zelf hoeveel uur per week je beschikbaar bent, met welke taken je wilt bijdragen én op welke locatie dit gebeurt. Dit regel je allemaal via het online platform van de Nationale Zorgreserve. Vaak werk je een halve dienst. Bij hoge nood kan je ook bijspringen tijdens piekmomenten. 

Voor zorgreservisten organiseert de Nationale Zorgreserve toegang tot relevante en geaccrediteerde scholing en trainingen. Online en in de regio. Zo hou je jouw kennis en vaardigheden up-to-date, oefen je samen met andere zorgreservisten, en leer je over de laatste trends en ontwikkelingen in je vakgebied. 

Als zorgreservist krijg je een contract bij de zorgorganisatie waar je wordt ingezet. Vanaf dat moment ben je formeel een tijdelijke werknemer van de zorgorganisatie, en val je onder hun aansprakelijkheidsregeling. Wanneer je een BIG geregistreerd arts-reservist bent, is het tuchtrecht van toepassing op jouw werk. In dit geval is het verstandig om een beroepsaansprakelijk verzekering af te sluiten. Neem voor vragen en meer informatie contact op.

Als zorgreservist ben je niet verplicht om vaccinaties te hebben. Wanneer een zorgorganisatie met een hulpvraag dit wel verplicht stelt, dan vermelden we dat expliciet bij de oproep. Op deze manier zie je gelijk of je wel of niet aan de voorwaarden voldoet.

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen