Een oproep aan onderwijsinstellingen

Steun de Nationale Zorgreserve

De Nationale Zorgreserve is een landelijk netwerk van zorgreservisten; voormalige zorgprofessionals die paraat staan om te helpen. In tijden van nood zorgen we ervoor dat zorgreservisten gekoppeld worden aan zorgorganisaties met een tijdelijke hulpvraag en capaciteitsprobleem. Op dit moment zijn er ruim 3800 zorgreservisten aangesloten, en hebben meer dan 140 zorgorganisaties een zorgreservist over de vloer gehad.

 

 
 

 

Het onderwijs is de sleutel

Onderwijsinstellingen zijn onlosmakelijk verbonden met het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse zorg. Aan de ene kant zijn docenten, trainers en studiebegeleiders een belangrijke schakel om ervaringen uit het verleden naar de zorg van de toekomst te brengen. Daarnaast zijn ze zelf nog steeds bevoegd en bekwaam om zorg te verlenen. Hoe mooi is het als ze deze ervaringen weer terug naar de klas brengen? Hun kennis is onmisbaar en dient als inspiratie voor toekomstige zorgprofessionals. Aan de andere kant is het zonde als opgedane kennis van zorgprofessionals verloren gaat, als ze bijvoorbeeld de keuze maken om door te leren of hun carrièrepad elders te vervolgen. 

 

 

 

  Goed werkgeverschap realiseren 

  Concrete invulling aan ESG-rapportage, verplicht per 2025

  Docenten betrokken houden bij het werkveld

  Een bijdrage leveren aan de continuïteit van de zorg in Nederland

 

 

 

 

Een gezamenlijke inspanning

Zorgreservisten staan via de Nationale Zorgreserve in contact met een brede groep gelijkgestemden. Kennisdeling staat daarbij hoog in het vaandel. Het behouden en vergroten van bekwaamheid is een investering in de toekomst van de zorg van morgen. Zo volgen zorgreservisten kosteloos trainingen en cursussen, zodat bijvoorbeeld een verlopen BIG-registratie opnieuw geregistreerd kan worden. Op deze manier gaat opgedane kennis en ervaring nooit verloren.

 

 

 

 

 

 

Hoe werkt de Nationale Zorgreserve?

 

 

 


Noodsituatie

De reguliere zorg is in gevaar. Door het lokaal opleven van een virus, een pandemie, een natuurramp, grote vluchtelingenstromen of een andere noodsituatie. Er ontstaan capaciteitsproblemen en de druk neemt toe. 

 

 

 


Hulpvraag

Via de website van de Nationale Zorgreserve kiezen zorgorganisaties uit een vastomlijnd pakket, en plaatsen ze een oproep. Via het online platform reageer je op openstaande hulpvragen. Dat doe je op basis van hun bevoegdheden, werkervaring en woonplaats.

 

 

 


Inzet

Zorgreservisten werken schouder aan schouder met vaste zorgprofessionals van de zorgorganisatie. Afhankelijk van hun kwalificaties ondersteunen ze met de algemene dagelijkse levensverrichtingen of meer gespecialiseerde taken.

 

 

 


Uitstroom

De noodsituatie is onder controle. De inzet van zorgreservisten loopt af. We evalueren samen met de zorgorganisatie, onderwijsinstellingen en zorgreservisten de inzet, zodat we in de toekomst nog effectiever reageren.

 

 

 

 

 

Samen maken we het verschil

We vragen de onderwijsinstellingen van Nederland om een bijdrage te leveren aan de zichtbaarheid van de Nationale Zorgreserve. Dat kan door eigen medewerkers en studenten direct te benaderen en te wijzen op de mogelijkheden en voordelen, de Nationale Zorgreserve in het curriculum en lesmateriaal te verwerken of aandacht te besteden op de website en nieuwsbrieven; bijvoorbeeld rondom de inzet als zorgreservist van medewerkers of studenten. Om hierbij te ondersteunen heeft De Nationale Zorgreserve verschillende materialen en middelen gereed, die zonder moeite inzetbaar zijn.
 

 

 

 

 

 

 

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen