Sinds een paar jaar is Marina van Ast met pensioen. Maar ze heeft heel veel energie én is gezond. “Stilzitten is dan heel lastig”, vertelt ze met een glimlach. In coronatijd zette ze zich als oproepkracht in bij de zorgorganisatie waar ze tot haar pensioen werkte. “Ik zag daar hoe hard mensen nodig zijn. In de zorg is dat altijd zo. Maar tijdens zo’n pandemie geldt dat nog sterker”, vertelt ze. Het was hard werken. Veel personeel uit de vaste pool van de zorgorganisatie was zélf ziek. Bovendien waren de maatregelen door sommige bewoners lastig te begrijpen. “Er was een mevrouw met lichte dementie. Alle bewoners moesten op hun kamers blijven, vanwege het besmettingsgevaar. Maar deze mevrouw kwam steeds van haar kamer af. Ze zei dan: ‘Vertel me toch wat ik fout doe. Want dan doe ik dat niet meer.’ Ik legde haar uit dat iedereen op de kamer moest blijven, dat het niet aan haar lag. Dat was erg schrijnend.”
Vol vertrouwen aan de slag
Na de coronapandemie besloot Marina: ik wil iets doen als er weer zoiets als een pandemie komt. Toen ze online de Nationale Zorgreserve tegenkwam, vielen de stukken voor haar op hun plek. Ze meldde zich aan als zorgreservist. Een tijd later las ze via de Nationale Zorgreserve over een werkervaringsplaats bij zorgorganisatie Coloriet. Daar doet ze ervaring op bij een organisatie als deze. Cathy van Kleij, adviseur arbeidsmarkt bij Coloriet, legt uit: “Als de hulp van zorgreservisten hard nodig is, kan iemand als Marina dankzij de werkervaringsplaats meteen bij ons aan de slag. Dat is zeker in zo’n hectische tijd ontzettend fijn. Ze weet de weg in het verpleeghuis, kent de collega’s. Ze is letterlijk ‘ready to work’.”
Het werven en inzetten van zorgreservisten is één van de taken van de Nationale Zorgreserve. Maar het zorgen voor training en het up-to-date houden van kennis bij deze mensen hoort daar ook bij. Dat gebeurt via het leerplatform. Veel zorgreservisten zijn niet meer actief in de zorg. Maar het is wel belangrijk dat ze zo snel mogelijk ingezet kunnen worden, als dat nodig is. Vandaar ook de samenwerking met zorgorganisatie Coloriet, om werkervaringsplekken aan te bieden. In totaal doen op dit moment drie zorgreservisten werkervaring op bij deze organisatie. Cathy: “Zorgreservisten zijn vaak ervaren, gemotiveerde oud-zorgmedewerkers. Zij zetten zich ontzettend graag in als hun hulp hard nodig is. En met deze werkervaringsplekken geven we hen het zelfvertrouwen dat ze het ook kunnen, als er een calamiteit ontstaat.” Marina ervaart dat absoluut zo, vertelt ze: “Ik ben hier heel duidelijk ingewerkt. Ik heb kennisgemaakt met alle bewoners, de collega’s en ik ken de organisatie. Ik weet wat van mij verwacht wordt, en hoe ik mezelf nuttig kan maken. En, niet onbelangrijk: ik blijf op deze manier in het vak zitten.”
Fotografie door: Anneke Hymmen
Wil je als zorgorganisatie meer weten over werkervaringsplekken voor zorgreservisten? Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl Dan maken we samen een plan voor het werven en inzetten van zorgreservisten en het creëren van werkervaringsplekken.