De minimale vereisten om zorgreservist te worden
Om zorgreservist te worden, moet je beschikken over een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, BMH, verzorgende IG, basisarts, huisarts, medisch specialist, of master physician's assistant hebt gehaald én ervaring hebt opgedaan in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis, in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, de GGZ, bij Defensie of een GGD. Ook (oud-) verpleegkundigen, waarvan de BIG-registratie is verlopen, kunnen ondersteunen bij Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen.
Zorgreservisten zijn oproepbaar in het geval van een tijdelijke noodsituatie. Landelijk, regionaal of lokaal. Voor korte periodes. De meeste zorgreservisten werken op basis van een tijdelijk 0-urencontract. Het salaris is altijd conform de CAO. De Nationale Zorgreserve heeft zelf geen zorgreservisten in dienst. De zorgreservist gaat een arbeidsovereenkomst aan met de zorgorganisatie waar hulp nodig is. Het werk gebeurt altijd onder toezicht
van een collega uit het vaste team van de zorgorganisatie.
Afgekaderde werkzaamheden: de takenpakketten
Op basis van onze ervaringen hebben we samen met zorgorganisaties en de branche- & beroepsverenigingen vastgesteld welke ondersteunende werkzaamheden essentieel zijn tijdens noodsituaties. Deze werkzaamheden vormen de kern van de specifieke takenpakketten waar zorgreservisten mee werken. De takenpakketten zijn samengesteld om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van zorgorganisaties. Hierdoor weten zowel de zorgreservist als de vaste teamleden op een afdeling precies wat ze kunnen verwachten.
Van ondersteunende begeleiding tot specialistische geneeskundige inzet, er is een takenpakket voor elke expertise en interesse. Zorgreservisten hebben de flexibiliteit om zelf te kiezen waar en wanneer ze inzetbaar zijn, en welk activiteitenpakket het beste bij hen past. We hanteren vier verschillende soorten takenpakketten, elk met een aantal subcategorieën:
- Verzorging
- Verpleegkundige zorg (BIG geregistreerd)
- Begeleiding
- Specialistische geneeskundige zorg (BIG geregistreerd)
Per hulpvraag in crisistijd kunnen de accenten binnen een takenpakket verschillen.
Het leerplatform: zo blijf altijd bevoegd en bekwaam
De gezondheidszorg evolueert voortdurend, met nieuwe procedures, technologieën en behandelmethoden. Daarnaast heb je misschien al een tijdje niet meer actief in de zorg gewerkt. Met het leerplatform van de Nationale Zorgreserve kan je jouw vaardigheden weer opfrissen, voordat je weer aan de slag gaat als zorgreservist. ‘’Het werkt heel leuk en intuïtief. Ik ging echt van het ene onderwerp naar het andere’’, vertelt zorgreservist Isabel.
Het leerplatform biedt dan ook een groot aanbod aan trainingen waarmee
je jouw bekwaamheid kan behouden of je zelfvertrouwen weer op kan bouwen voor mogelijke inzet. Daarnaast verzamel je accreditatiepunten die meetellen voor je BIG-registratie. De trainingen sluiten aan bij het takenpakket waarop je als zorgreservist kunt worden ingezet. Daarnaast organiseren we ook live trainingen, skillslabs en intervisiebijeenkomsten in samenwerking met zorgorganisaties en opleiders. Deelname is kosteloos. Wil je meer weten over het leerplatform? Je vindt er alles over op deze pagina.
Deze zorgreservisten gingen je voor
De groep zorgreservisten is ontzettend divers en bestaat uit mensen met verschillende achtergronden en leeftijden. Sommige genieten van hun pensioen of werken in een hele andere sector: van leerkracht tot wethouder, en van IT-beheerder tot ondernemer.
Zo deelde zorgreservist Jean-Pierre zijn zorgzaamheid onder andere als wijkziekenverzorgende in de thuiszorg, als instructeur voor EHBO trainingen en op de ambulance. Zijn betrokkenheid en inzet om de Nationale Zorgreserve te versterken is en blijft een inspiratie voor velen.
Laten we ook Pieter niet vergeten: een ondernemer en pragmaticus die zijn hele werkzame leven schippert tussen twee verschillende werelden. De afwisseling houdt hem scherp. Met de jaren heeft hij geleerd dat er meer parallellen tussen de zorg en retail zijn dan de meeste mensen denken.
En toen Cor na 45 jaar werken met pensioen ging, merkte hij na een paar maanden dat het toch weer begon te kriebelen. Is het puur toeval of het lot dat heeft bepaald dat hij in de gezondheidszorg terecht kwam? Uiteindelijk is het overduidelijk: dit is gewoon wat hij altijd al had moeten doen.
Doe je mee met de Nationale Zorgreserve?
Als zorgreservist ben je niet alleen een belangrijke schakel in noodsituaties, maar ook een bron van inspiratie en hoop voor degenen die het meest kwetsbaar zijn. Met de juiste kennis, vaardigheden en toewijding kun je een verschil maken en bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen. Ben je gepassioneerd over de zorg en wil je samen met ons klaarstaan tijdens noodsituaties? Meld je dan vandaag nog aan als zorgreservist bij de Nationale Zorgreserve. Samen zorgen we voor een veilige en gezonde toekomst voor iedereen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden om ingezet te worden als zorgreservist? Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl Dan kijken we samen hoe jij jouw kwaliteiten en ervaring in kunt zetten ter ondersteuning van zorgprofessionals.