Iets betekenen voor een ander geeft mij voldoening

14-03-2024

Een man met beide benen in de zorg: dat is de sociale Paul Soedarso zeker. Ook nu, tijdens zijn pensioen. Hij werkt als EHBO’er bij de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam, en is zorgreservist. “Als de nood aan de man is, ben ik er klaar voor.”

Maar liefst 43 jaar werkte Paul in de zorg. Het langst was hij verpleegkundige op de afdeling interventiecardiologie in het ziekenhuis. Verder assisteerde hij artsen bij hun werkzaamheden in de katheterisatiekamer. “Daar zag ik vaak mensen met veel pijn als ze kwamen, en geen of veel minder pijn als ze weggingen. Dat maakte mijn werk heel dankbaar”, vertelt hij. “Het was ook afwisselend. Elke dag was weer de vraag: wat gaat er vandaag gebeuren? Daar hield ik van.” Natuurlijk, wie in de zorg werkt krijgt ook te maken met tegenspoed. Mensen die niet beter worden, of zelfs overlijden. “Ik ging altijd vanuit Almere op de fiets naar het ziekenhuis in Amsterdam. Om files te vermijden. Maar het fietsen was ook een uitlaatklep. Als een patiënt ons was ontvallen, trapte ik de frustratie van me af.” Paul blikt met een warm gemoed terug op zijn tijd in het ziekenhuis. “Het gebeurde regelmatig dat een patiënt om mij vroeg. Dat gaf me erkenning: ik heb dus blijkbaar iets goed gedaan. Ik heb iets kunnen betekenen voor deze persoon. Die voldoening is voor mij heel belangrijk.”

Inzetten voor de maatschappij

In al die tijd in het ziekenhuis ontwikkelde de zorg zich rap voort. Zeker in de cardiologie. Het zelf maken en na behandeling schoonspoelen van een katheter. De introductie van het dotteren. Laserbehandelingen die toch niet zó succesvol waren. Alles passeerde de revue. En Paul stelde zich steeds als leergierige en kritische verpleegkundige op. “In de tijd dat we de katheters zelf schoonmaakten, plaatste ik daar vraagtekens bij. Hoe schoon wordt het echt? Ik onderzocht zo’n katheter onder een microscoop. Zo liet ik zien dat er nog van alles op zat”, vertelt hij. Om die houding stond Paul bekend. Regelmatig gaf hij arts-assistenten of verpleegkundigen in opleiding instructie over technische handelingen in de zorg. “Of die keer dat de hartzak van een patiënt vol met bloed zat. Goh, Paul, kun jij even helpen? We weten niet hoe dit zit”, vertelt hij trots. 

 

“Medische kennis is eigenlijk zoals fietsen, dat verleer je nooit meer.”

 

De bijna 75-jarige Paul voelt zich zo fit als een hoentje. Dat dankt hij onder meer aan zijn sportieve levensstijl. Hij zet zich nog steeds graag in voor de maatschappij. Ook nu hij met pensioen is. Maar wel op een manier die bij hem past. “Medische kennis is eigenlijk net zoals fietsen”, zo trekt hij de parallel met zijn sportieve hobby, “dat verleer je eigenlijk nooit meer.” En daarom werkt hij nu als EHBO’er bij de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Zelf bindt hij ook regelmatig de ijzers om. Lekker een paar rondes glijden over het gladde ijs. Ook dat is goed voor het hart. “Het werken hier is prettig: ik maak nieuwe vrienden. Met een aantal van hen heb ik deze zomer een lange fietstocht gemaakt. Als hier op de baan iets gebeurt, kan ik door mijn achtergrond heel goed helpen. Dat geeft voldoening.”

Medische kennis + levenservaring 

Lang hoefde hij niet na te denken over zijn aanmelding als zorgreservist. Hij werd voor de Nationale Zorgreserve gevraagd, vertelt hij. “Ik heb de medische kennis, door jarenlange ervaring. Maar die kennis zit nu in een la. Als een ander mij nodig heeft, zet ik me daar graag voor in”, zegt hij beslist. Vorig jaar deed hij mee aan een cursusdag van de Nationale Zorgreserve. Ook was hij bij de Dag van de Nationale Zorgreserve. “Het is mooi om te merken dat je met anderen ergens voor staat. Dat je samen zorgt voor een goede zorgbasis, als dat nodig is. Dat geeft mij een goed gevoel.”

 

“Als een ander mij nodig heeft, zet ik mijn kennis en ervaring daar graag voor in.”

 

Zandzakken slepen of patiënten tillen zit er misschien niet in. Maar wel: een infuus aanleggen. Mensen reanimeren. Wonden behandelen. Of een troostende schouder bieden. Zijn levenservaring helpt daarbij mee, denkt hij. “Ik ben er klaar voor: zowel psychisch als lichamelijk. Als ik nodig ben, dan mogen ze mij gerust bellen.”

Fotografie door: Anneke Hymmen


Wil je meer weten over de mogelijkheden om ingezet te worden als zorgreservist? Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl. Dan kijken we samen hoe jij jouw kwaliteiten en ervaring in kunt zetten ter ondersteuning van zorgprofessionals.

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen