De Dag van de Nationale Zorgreserve 2023 was een groot feest!

26-09-2023

“Brings back memories”, “Wat heb ik jou lang niet gezien!”, “Hoe is het nu met je?” Als er één ding duidelijk is geworden op de Dag van de Nationale Zorgreserve afgelopen donderdag in Amersfoort, is het wel hoe trots zorgreservisten én zorgorganisaties zijn. We geven jullie een verslag in citaten.

Als het nodig is, stáán we er!

Bij de opening van de dag vertelt Charlotte de Schepper, bestuurder van Extra ZorgSamen, hoe de organisatie van de Nationale Zorgreserve aan het professionaliseren is, met bijvoorbeeld de reservistenpas, het leerplatform en mooie resultaten: “We gingen in een jaar tijd van 1700 naar 3500 zorgreservisten. En daar gaat het allemaal om. Om jullie.” Ook Cathy van Beek, voorzitter van de Raad van Toezicht benadrukt dat: “Jullie zijn de Nationale Zorgreserve. Samen doen we er alles aan om in noodsituaties alle beschikbare middelen aan te kunnen wenden.”

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Die focus op het belang van zorgreservisten in tijden van nood bleef de rest van de dag voelbaar. Diederik Gommers (lid van de Raad van Toezicht) nam ons mee in de lessen die de coronaperiode ons heeft geleerd: “Door COVID hebben we onze grenzen gezien (…) en als we zo doorgaan, weten we dat we over drie tot vijf jaar weer in dezelfde situatie zitten, maar dan zonder virus.” Naast dat hij oproept in te zetten op bijvoorbeeld werkplezier, taakdifferentiatie en innovaties, onderstreept hij hoe belangrijk de zorgreservisten zijn. “Ja, het kan zomaar ineens terugkomen. We moeten het samen doen en aanpakken nu, de politiek volgt vanzelf.” Dat die laatste stap ook al in volle gang is, bewijst de videoboodschap van Jacqueline van den Hil (Tweede Kamerlid voor de VVD) waarin zij werkgevers én Den Haag oproept hierin veel meer samen te werken.  

Oeh's en Aah's, maar ook discussie

In de verschillende workshops lieten de aanwezige zorgreservisten zich inspireren, maar ook van zich horen. Zo luisterden de deelnemers aan de workshop over kennisuitwisseling op basis van technologie geïnteresseerd naar de nieuwe mogelijkheden als sociale robotica, appificering, AR/VR, slimme sensoren en zelfmeetapparatuur, maar ontstond er ook een flinke discussie over menselijkheid en waar de technologie ophoudt. En de trainers van het belevingstheater Ervarea over onbegrepen gedrag bij dementie raakten de zaal met hun mooie woorden (“Toe, kijk naar mij. Er is zoveel meer dan dat het lijkt.”), en zetten aan tot denken: “Welke routine moeten mensen van jou kennen als je ineens afhankelijk wordt van zorg?” Ze gingen ook in gesprek met de zaal over Blue Zones (kijk de Netflix-documentaire ‘Live to 100’) en wat we zelf (ongemerkt) wegnemen bij deze mensen met dementie, waardoor cliënten minder zingeving ervaren: “Ga maar lekker zitten, ik regel het wel.” 

In de praktijk

Op die manier konden deelnemers ook dichter bij de praktijk komen. Ook verhaal van zorgorganisatie Siza was vol lof over ervaringen met zorgreservisten: “We waren echt verbaasd hoe snel het goed ging, ze waren heel taakvolwassen en leverden liefdevolle zorg.” Diverse mensen in de zaal deelden ook hun verhaal, bijvoorbeeld een zorgreservist: “Ik zag de oproep: ‘Jij kan het verschil maken’. Dat greep me enorm aan, het was de reden dat ik me inschreef.” Maar ook een andere zorgorganisatie: “We zijn nog maar net in contact gekomen, maar we zijn heel enthousiast. Eindelijk is er een goed georganiseerd kanaal.”

In de sessie met Rens vd Berg van de SDB Groep leerden de zorgreservisten meer over het nieuwe leerplatform van de Nationale Zorgreserve. De zorgreservisten waren enthousiast over de trainingen, en de mogelijkheden die de Nationale Zorgreserve biedt om hun vak bij te houden, en bevoegd en bekwaam kunnen blijven.

"Champagne bubbelt van onderaf"

De keynote van Jacqueline van Ginkel (‘Innoveren is luisteren naar de professional’) maakte veel los bij de toehoorders. Ze hamerde erop eerst het probleem goed in kaart te brengen, samen met de mensen die er direct bij betrokken zijn. Zo noemde ze het voorbeeld van de toiletverhoger, die het valrisico van cliënten met 25% verhoogt, omdat hun bovenbeenspieren verslappen. Moet je dan de verhoger niet meer gebruiken?

Jacqueline sprak met de zorgmedewerkers die hiermee te maken hadden en samen kwamen ze met de oplossing: mensen trainen om hun spierkracht te versterken. Ze sloot af met een oproep: “Jullie hebben als zorgreservisten veel ervaring, hou dat vast. En zorgorganisaties: doe hier wat mee. Het is net als bij champagne. De bubbels komen van onderaf.”

Alle zorgreservisten zijn ambassadeur

Toekomstdenker Ruud Feltenaar zette de zaal aan het denken met zijn ideeën over de stand van de wereld: “De beste van de wereld worden is niet voor iedereen weggelegd, maar je kan wel de beste voor de wereld worden. Je kan stapje voor stapje naast het bestaande systeem een verschil maken.”

Deze woorden pakte Charlotte aan voor een afsluitende oproep: “Als Nederland ons nodig heeft, dan staan we er. Maar er zijn meer zorgreservisten nodig. Zo gaan we veel nieuwe samenwerkingen aan, met bijvoorbeeld verschillende koepelorganisaties, brancheorganisatie en grote bedrijven. Maar ik spreek ook jullie allemaal aan, als zorgreservist, om andere mensen te vragen zich in te schrijven, bijvoorbeeld studenten, je buurvrouw of je collega. Jullie zijn onze meest waardevolle ambassadeurs, samen dragen we de zorg.”

Benieuwd naar de presentaties van onze sprekers?

Bekijk ze hier terug:

Diederik Gommers | Lessons learned COVID-19

Ervarea | Gedrag bij dementie beter begrijpen 

Ervarea | Wet Zorg en Dwang in de praktijk

Jacqueline van Ginkel | Zorg voor de toekomst

Siza | Een verhaal uit de praktijk

SDB | Leerplatform van de Nationale Zorgreserve

Désirée Hobbelen | Technologie in de Zorg

 

Wat was het een mooie dag! Ook wij hebben er enorm van genoten. We kijken ernaar uit jullie volgend jaar weer te verwelkomen!

Afbeeldingen

Aftermovie Dag van de Nationale Zorgreserve 2023

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen