Waarom is een reanimatietraining zo belangrijk?
Bij een hartstilstand is snel handelen van groot belang. Door gelijk te starten met reanimeren en gebruik te maken van een AED worden de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk vergroot. Bovendien kost het wachten op de ambulance kostbare tijd. Als omstanders weten wat ze moeten doen en direct starten met de reanimatie, is er een grotere kans dat het slachtoffer in afwachting van de ambulance in leven blijft. Daarnaast worden de reanimatierichtlijnen regelmatig bijgewerkt. Met een reanimatietraining blijft je kennis up-to-date en behoud je de benodigde vaardigheden.
Wat houdt een reanimatietraining in?
Het uitvoeren van een reanimatie is een fysiek veeleisende taak. Er zijn risico's voor zowel de patiënt als de hulpverlener. Maar ook op mentaal vlak moet je leren omgaan met stressvolle situaties en de juiste communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Om zo effectief te kunnen communiceren met de patiënt en omstanders. Een reanimatietraining neemt je stap voor stap mee in de keuzes die je maakt en oefent de handelingen op een pop. Ook het omgaan met een AED is onderdeel van de training. De training duurt meestal enkele uren en wordt afgesloten met een certificaat.
Hoe werkt een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat bij een hartstilstand wordt ingezet om het hartritme te herstellen. Het apparaat analyseert het hartritme en geeft indien nodig een stroomstoot om het hart weer op gang te brengen. Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen en is daarom ook voor mensen zonder medische achtergrond makkelijk te gebruiken.
Over de trainer
Ruben Hondeman is militair verpleegkundige en verzorgt reanimatietrainingen via zijn organisatie R.E.D.T. Ruben voert zelf meerdere reanimaties per week uit. Door zijn jarenlange ervaring op de ambulance en spoedeisende hulp deelt hij de situaties die je tegen kunt komen uit eigen ervaring nauwkeurig met ons.
Meld je aan voor een reanimatietraining?
Wil jij iets kunnen betekenen als iemand dichtbij, op de werkvloer, of in je buurt hulp nodig heeft? Bekijk de volledige agenda en meld je gelijk aan voor een reanimatietraining. Wist je trouwens dat de webinars en workshops van de Nationale Zorgreserve voor iedereen vrij zijn om te volgen? Ook zorgprofessionals die zich nog niet hebben aangemeld als zorgreservist kunnen zich inschrijven voor een online webinar. De enige vereiste is dat ze in de zorg werken of gewerkt hebben. Mocht je een (oud)collega, vriend of familielid hebben voor wie dit interessant is, nodig hem of haar dan uit!
Wil je meer weten over de mogelijkheden om ingezet te worden als zorgreservist? Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl. Dan kijken we samen hoe jij jouw kwaliteiten en ervaring in kunt zetten ter ondersteuning van zorgprofessionals.