Druk in de (thuis)zorg nog steeds ongekend hoog

30-03-2022
{0} reacties

ActiZ publiceerde eerder deze week een artikel over de zorg voor ouderen en chronisch zieken. Deze is nog lang niet op het oude niveau. Het verzuim is zo hoog dat veel zorgorganisaties nog steeds in crisis verkeren. Recente cijfers van Vernet laten dit ook zien; het verzuim is ruim 11 procent.

‘Het is fijn dat het in de ziekenhuizen goed gaat maar bij ons is het nog steeds alle hens aan dek. We vragen aan iedereen om begrip dat de zorg soms minder is of anders dan gepland’, aldus José van Vliet, voorzitter van de ActiZ themacommissie Arbeid.

Ziekteverzuim

‘In de week dat in de Nederlandse samenleving alle maatregelen worden losgelaten, is de situatie in de zorg nog steeds nijpend’, vertelt van Vliet. ‘We ontvangen signalen dat het ziekteverzuim bij sommige zorgorganisaties zelfs oploopt tot 20 procent. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest. Hierdoor is het lastig om de roosters rond te krijgen. De druk is op dit moment hoog.’

Meerdere oorzaken spelen hierbij een rol. Nog steeds hebben veel mensen corona of hebben zij te maken met de bijhorende quarantaine-regels. Maar ook de griepgolf is weer in opmars, legt van Vliet uit. ‘Sinds de corona-maatregelen vorige maand zijn versoepeld, neemt ook het aantal mensen met de griep toe.’ Daarnaast is er een toename van het aantal verpleeghuislocaties die te maken hebben met besmettingen.

Lees hier het hele artikel

Nationale Zorgreserve

Zorgorganisaties die als gevolg van een crisis personeelskrapte ervaren kunnen een beroep doen op de Nationale Zorgreserve. Samen met de zorgorganisatie stellen we dan een hulpvraag op. Ook wordt de inzetpagina ingericht. Op deze pagina staan de zaken die nodig zijn om aan het werk te kunnen, het rooster en de andere zorgreservisten die bij deze organisatie worden ingezet. De hulpvraag wordt vervolgens gedeeld in de veiligheidsregio waar de organisatie onderdeel van uit maakt. Dat betekent dat alle zorgreservisten in de veiligheidsregio een e-mail met daarin een link naar de hulpvraag ontvangen. Op het online platform van de Nationale Zorgreserve kan een zorgreservist vervolgens via de knop 'Ik wil helpen' de beschikbaarheid opgeven en volgt het contact met de zorgorganisatie. Inmiddels hebben zorgreservisten bij meer dan 85 zorgorganisaties in crisistijd kunnen helpen.

Werk je bij een organisatie die een beroep wil doen op zorgreservisten? Meld je dan hier aan en we nemen contact met je op. Sta jij ook paraat in crisistijd en ben je nog geen zorgreservist? Meld je dan hier aan. 

 

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen