"Ouderen hebben altijd een geschiedenis om naar te luisteren"

09-02-2022

Pieter Helderman (43) heeft de zorg altijd gecombineerd met een zaak. Of andersom: deze ondernemer had altijd bijbanen in de zorg. Juist die combinatie past bij hem: “Ik houd van in het diepe springen en zien wat ervan komt.”

“In 2000 haalde ik mijn HBO-V. Ik werkte toen al bij beddenspeciaalzaak Bedweters in Alkmaar. Dat was goed te combineren. Daarna bleef ik bij Bedweters, waar ik inmiddels compagnon ben. De winkel bestaat nu bijna 25 jaar. Ik heb altijd naast mijn werk bijbaantjes en stages in de zorg gehad: twaalf jaar lang in de nachtopvang van dak- en thuislozen, en verder in de zorg voor verstandelijk gehandicapten en in de privésector in de psychiatrie.

Direct contact met de cliënt
Na een bachelor Beleid & Management in de gezondheidszorg heb ik me serieus afgevraagd of ik de zorg in wilde. Het werk bij Bedweters leerde me: bij mij past een kleine span of control, een klein, zelfsturend team van max. twaalf personen. Ik realiseerde me dat ik niet pas in een grote organisatie als een ziekenhuis. Ik houd van het directe contact met mensen. Direct geconfronteerd worden met je eigen falen of slagen. Geen diplomatieke uitwegen, waar de zorg zich in mijn ogen vaak achter verschuilt. Ik ben een commerciële verpleegkundige met een sociaal hart.

Proeftuin leert: ik ben geschikt!
De proeftuin die ik bij Woonzorggroep Samen in Schagen heb gedaan, was een mooie voorproef. Het deed me erg denken aan mijn stageperiode in de psychogeriatrie in 1997. Mijn begeleidster in de proeftuin zei direct: “Hij moet blijven!” Voor mij was het een bevestiging: ik ben geschikt voor het vak en inzetbaar, ik wil het alleen nu niet fulltime, alleen in nood. Maar de motivatie is er. Ik kan het! Wat ik in de psychogeriatrie heb geleerd, komt mij ook in mijn werk van pas. Klanten van Bedweters zijn soms ook psychiatrische patiënten of hebben een verstandelijke beperking. Ik weet hoe ik met hen om moet gaan en heb zo nodig een direct lijntje met hun bewindvoerders.

Ouderenzorg is levensverhalen luisteren
Voor NZR zie ik mijzelf als direct beschikbaar voor de verpleeghuiszorg. Ik wil zorg kunnen bieden en aandacht geven. Ouderen hebben altijd een geschiedenis, een levensverhaal. Ik heb mijn BIG-registratie en weet wat ik moet doen, maar ben ik nog bekwaam? Diegene met de meeste ervaring is de expert, dus ik laat me graag vertellen wat ik moet doen. Je stapt als zorgreservist vaak in het diepe en moet maar zien wat er komt. Dat past goed bij een ondernemer als ik. Na een paar uur weet je hoe het werkt in een organisatie.

Het voor mensen beter maken
Mijn ambitie is om als verpleegkundige te gaan werken in Venezuela. Ik kom er vaak en leer nu goed Spaans spreken. In Venezuela ben je kansloos als je geen geld hebt. Ik zou het heel graag voor mensen daar een klein beetje beter maken. Als verpleegkundige ben je daar overal inzetbaar. Mijn geld kan ik verdienen door zieke mensen te repatriëren voor zorgverzekeraars Nederland, van Zuid-Amerika naar Nederland en andersom. Met twee uitvalsbases: Nederland en Venezuela. Tot die tijd werk ik met veel plezier bij Bedweters en ben ik drie dagen per week inzetbaar als zorgreservist!”

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen