"Tijdens en na corona zijn zorgreservisten heel belangrijk"

08-03-2022

Na maanden van op je tenen lopen, lijken de ziekenhuisopnames te dalen. Daarna zal de reguliere zorg overuren maken en er is een kans dat een volgende coronagolf of griepepidemie volgt. Op dat soort momenten zijn zorgreservisten van onschatbare waarde.

Daar kan Jasper Heeren over meepraten. Als verpleegkundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft hij nauw samengewerkt met zorgreservisten van Nationale Zorgreserve. “In tijden van crisis of de nasleep van een crisis, blijven zorgreservisten enorm belangrijk”, verzekert hij.

Jasper (25) werkt nu vier jaar in het Albert Schweitzer ziekenhuis: twee jaar als student en twee jaar als gediplomeerd verpleegkundige op de cardiologieafdeling. De afgelopen anderhalf jaar was een extreem drukke periode, waarin Jasper regelmatig moest bijspringen op de corona-afdeling. “Dat was wennen. Je beoefent natuurlijk een heel andere specialiteit op de cardiologieafdeling. Daar zag je de reguliere zorg – zoals hartoperaties en dotterbehandelingen – duidelijk afnemen. Al onze energie ging naar corona, maar de zorg voor de patiënten op onze eigen afdeling moest ook door gaan.”

Belangrijke aanvulling

De komst van een groep zorgreservisten, zoals Sanne, was op dat moment heel erg welkom. Zij draaiden mee in een proeftuin van Nationale Zorgreserve, op dezelfde afdeling als Jasper. “Omdat veel collega’s hun handen vol hadden aan covidzorg, kwamen we handen aan het bed tekort”, legt Jasper uit. Samen met een collega werd hij aangewezen om de zorgreservisten te begeleiden en te coachen. “Ik was erg nieuwsgierig naar die samenwerking. In het begin vraag je je af: wat mag ik van een zorgreservist verwachten? Maar al gauw blijkt dat je te maken hebt met ervaren professionals. Zij zijn het vak nog lang niet verleerd en hebben aan een half woord genoeg. Doordat zij reguliere zorgtaken konden overnemen, werden vaste krachten zoals ik vrijgespeeld voor de coördinatie rondom de covidzorg. Ook heel waardevol is dat kleine beetje extra aandacht voor de patiënt waar een zorgreservist vaak wél tijd voor heeft. Ze werden daardoor al snel onderdeel van het team.”

Uitgestelde reguliere zorg

Na het succes van de proeftuin op de Cardiologie in het ASz, is in juni gestart met een vervolg op de afdeling Orthopedie. Dat geeft wel aan dat niet alleen op onze afdeling, maar in het hele ziekenhuis de meerwaarde van zorgreservisten werd gezien. Jasper: “Er staat de zorg de komende tijd nog heel wat te wachten. Zo hebben we te maken met meer verzuim maar ook verloop van collega’s door corona. Door dit soort personeelstekorten kan zelfs het griepseizoen al uitlopen op een crisis. En we zitten met flink wat uitgestelde zorg. Er zijn wachtlijsten en ik zie veel zorgvragen die door het lange wachten complexer zijn geworden. De inzet van zorgreservisten blijft dus onverminderd belangrijk als je het mij vraagt.”

Veel lof

Jasper heeft dan ook niets dan lof voor zorgreservisten. “Velen zijn druk genoeg met hun eigen baan, maar zijn toch bereid om een paar uur per week bij te springen om ons te ontlasten. Daar heb ik enorm veel respect voor. Zorgreservisten kijken vanuit een ander perspectief naar de zorg en sommigen hebben dit werk 40 jaar gedaan, ik kan dus ook veel van hen leren! Echt, mocht je twijfelen om je aan te melden: doe het. Loop een dagje mee en laat het over je heen komen. Ik weet zeker dat je een positieve en dankbare ervaring opdoet.”

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen