"Werknemers met een zorghart moeten deze kans krijgen"

09-02-2022

Sanne Staat heeft een zorgachtergrond, maar werkt al 12,5 jaar als Adviseur Informatiemanagement bij woningcorporatie Trivire. Om de zorg in tijden van crisis bij te staan, besloot ze begin dit jaar haar oude vak als verpleegkundige weer op te pakken.

Adjunct-directeur bij Trivire, Bert van der Ent, moedigde deze stap aan en steunt haar nog steeds. “Ik vind dat je er als werkgever alles aan moet doen om dit te faciliteren en zo een maatschappelijke bijdrage te leveren.”

Gedurende de hele coronacrisis komt de zorg ervaren zorgprofessionals tekort. Daarom was Sanne Staat vastbesloten om, naast haar kantoorbaan, weer aan de slag te gaan als verpleegkundige. “Ik was direct enthousiast,” vertelt Bert. “Wij vinden het belangrijk dat medewerkers doen waar ze energie van krijgen. En helemaal als ze daarmee anderen helpen. Sanne had zelf al helemaal bedacht hoe ze het wilde combineren met haar 36-urige werkweek. Samen zijn we gaan kijken hoe haar werk als zorgreservist er in de praktijk uit moest gaan zien.”

Eerst eens proeven

Bert benadrukt hoe belangrijk het voor beide partijen is om eerst ‘te proeven’ aan deze combinatie van werkzaamheden. “Sanne wist heel goed wat beide banen van haar vroegen maar ze daadwerkelijk naast elkaar uitvoeren, is toch best een uitdaging. En hoe belangrijk ik haar werk als zorgreservist ook vind, Sanne heeft ook hier haar verantwoordelijkheden. Zaak dus om je flexibel op te stellen maar ook eerlijk te blijven communiceren. En wordt de inzet als zorgreservist structureler? Dan maken we daar duidelijke afspraken over.”

Goede afspraken

En die afspraken kwamen er, want na de eerste proeftuin in het Albert Schweitzer ziekenhuis kreeg Sanne een eerste oproep om als zorgreservist te werken voor de zomerperiode. “We zijn toen direct gaan kijken hoe we dit inpasbaar konden maken. De gemaakte afspraken hebben we in een brief gezet. Hoeveel uur per week? Hoe gaat dat met vergoedingen? En wat zijn de financiële consequenties? Maar we spraken ook af dat Sanne voldoende rust pakt. Deze combinatie vraagt namelijk veel van je, zowel fysiek als mentaal. Plan dus niet alles vol en let op jezelf.”

Meer voor terug

“Heb je medewerkers in dienst met een zorgachtergrond? Ga het gesprek aan!” zegt Bert. “Het tekort aan zorgprofessionals blijft helaas aanhouden komende tijd. En het is niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook een goede investering. Want ik geloof dat medewerkers die doen waar ze blij van worden, energieker zijn. En de dingen die Sanne meemaakt als zorgreservist? Daar kunnen wij als collega’s Sanne in ondersteunen door naar haar ervaringen te luisteren. Dus met enige flexibiliteit en duidelijke afspraken, krijg je er eigenlijk heel veel voor terug. Werknemers met een zorghart moeten dus die kans krijgen. Zo simpel is het.”

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen