"Er is zó veel wat je kunt doen als zorgreservist"

09-02-2022

Sanne Staat is opgeleid tot verpleegkundige, maar werkt inmiddels al 12,5 jaar bij een woningbouwcorporatie, waar ze meerdere functies heeft gehad. “Als iets op mijn pad komt wat ik leuk vind, dan ga ik er gewoon voor”, zegt ze er zelf over. Onlangs ging ze aan de slag als zorgreservist.

In 2004 kwam Sanne in dienst bij het Delta Psychiatrisch Centrum, waar ze een BBL-opleiding volgde tot verpleegkundige niveau 4. Gedurende die opleiding werkte ze 3 jaar lang in een psychiatrisch ziekenhuis en 1 jaar in een regulier ziekenhuis. “Na mijn opleiding heb ik een aantal maanden vrijwilligerswerk gedaan in een ziekenhuis in Kenia. Na terugkomst meldde ik me aan voor een nieuwe zorgopleiding, maar daar was geen plek meer. Ik ben toen vakantiewerk gaan doen bij woningcorporatie Trivire en kon daar starten met een bacheloropleiding maatschappelijke dienstverlening. Na 7 jaar als woonmaatschappelijk werker werd het tijd voor iets nieuws en heb ik mij intern omgeschoold tot adviseur informatiemanagement.”

“Is dat niet wat voor jou?”

Het was dus nooit een bewuste keuze om uit de zorg te stappen. “Het is gewoon zo gelopen”, zegt Sanne. Haar zorghart is dan ook altijd blijven kloppen en ze voelde gelijk de drang om iets te doen toen de coronacrisis uitbrak. “Ik wilde van betekenis zijn. Al was het maar ter ondersteuning van verpleegkundigen en er zijn voor de patiënten. Dat werd enorm gestimuleerd door mijn werkgever. Nog voordat ik zelf het idee had om bij te springen, stuurde mijn manager mij allerlei oproepen door. ‘Is dit niet wat voor jou?’, zei hij dan. Toen heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt en me aangemeld bij Nationale Zorgreserve.”

Warm ontvangen

Sanne startte in een proeftuin en draaide 3 diensten mee in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. “In aanloop naar mijn eerste dienst ben ik goed begeleid door Nationale Zorgreserve en heb ik mij kunnen voorbereiden met een e-learning.” Toch was haar eerste dag behoorlijk spannend: “Ik was weer even dat jonge schoolmeisje van vroeger. Loop ik niemand voor de voeten, dacht ik vaak. Maar al bij binnenkomst viel alle spanning van me af. Ik werd heel warm ontvangen op de afdeling. Bovendien merk je direct dat je kennis en ervaring meeneemt. Je bent niet meer de leerling van vroeger. Het werk verliep heel soepel.”

Goed te combineren

Na haar 3 diensten in de proeftuin is Sanne vastbesloten vaker te willen werken als zorgreservist en te reageren op hulpvragen op het platform. “Je krijgt er zoveel dankbaarheid en voldoening voor terug.” En het is goed te combineren met haar vaste baan. “Mijn werkgever staat volledig achter me.” Op dit moment is Sanne bezig om haar BIG-herregistratie te halen, zodat ze als zorgreservist meer verpleegtechnische handelingen kan doen. “Maar ook zonder BIG-registratie is er zó veel wat je kunt doen. Tegen iedereen die twijfelt om zich aan te melden, wil ik zeggen: gewoon doen. Je staat versteld van jezelf!”

Sanne was in mei 2021 te zien bij Hart van Nederland. Bekijk het item hier terug.

Wil jij je net als Sanne inschrijven als zorgreservist? 

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen