Zorg verlenen is als fietsen, dat verleer je niet

14-02-2022

Als zorgreservist sta je paraat om tijdelijk in te springen in de zorg, naast je vaste baan of andere activiteiten. Hoewel het soms best druk kan zijn, weet zorgreservist Rick Hollander dat je er ook veel voor terugkrijgt. “Eén dienst in de maand lost al veel op voor een zorgorganisatie.''

Rick heeft acht jaar lang gewerkt als verpleegkundige en is momenteel werkzaam bij het Rode Kruis, waar hij verantwoordelijk is voor 25 noodhulpteams. Teams die ingezet worden bij rampen en crisissituaties en het dus extra druk kregen toen de coronacrisis uitbrak. Toch wilde Rick meer doen: “Ik heb nog regelmatig contact met oud-collega’s en kreeg vaak te horen dat ze de drukte bijna niet aankonden. Het voelde raar om ze niet te helpen. Dus heb ik mijn oud-werkgever gebeld en aangegeven dat ik graag wil helpen. Binnen een week stond ik aan het bed.”

Het is goed te combineren

Op zijn eerste dag als zorgreservist, voelde Rick gezonde spanning: “Alsof je naar je eerste schooldag gaat.” Maar al snel kwam het vertrouwde gevoel van vroeger terug: “Zorg verlenen is als fietsen, dat verleer je niet.” Tegenwoordig draait Rick zo’n vier tot zes diensten in de maand mee, naast zijn fulltimebaan bij het Rode Kruis. Rick: “Eigenlijk heb ik anderhalve baan ineen. En hoewel dat best druk kan zijn, is het goed te combineren. Ik ga over mijn eigen agenda en heb goede afspraken gemaakt met mijn leidinggevende, van wie ik de vrijheid krijg om mijn eigen tijd in te delen.”

Waardering en dankbaarheid

Ricks bijdrage als zorgreservist is ook om een andere reden goed vol te houden. Want bijspringen in het ziekenhuis, betaalt zich terug in de vorm van veel waardering en dankbaarheid. Rick: “Mensen in het ziekenhuis vragen mij regelmatig van welke afdeling ik kom. Als ik ze dan uitleg dat ik dit erbij doe, dan merk je direct hoe dankbaar ze je daarvoor zijn. Daarnaast krijg ik veel energie van het werk en het werken in een team. Bij het Rode Kruis doe ik prachtig werk, maar als ik in het ziekenhuis sta, word ik weer even met beide benen op de grond gezet en geeft het me veel voldoening om van directe betekenis te kunnen zijn voor anderen.”

Rick kon vrij makkelijk aan de slag als zorgreservist, door zijn contacten bij het ziekenhuis waar hij heeft gewerkt, maar weet ook dat sommigen niet weten waar ze moeten beginnen. “Daarom is Nationale Zorgreserve zo’n goed initiatief. Hiermee hebben we niet alleen een centraal platform waar je je kan aanmelden, maar ook een hechte community van zorgreservisten, bij wie je terecht kunt met vragen en met wie je ervaringen kunt delen. Zo leren we van elkaar. Dus wie ook wil bijdragen als zorgreservist, raad ik zeker aan zich aan te melden. Eén dienst in de maand lost al heel veel op.”


Wil je meer weten over de mogelijkheden om ingezet te worden als zorgreservist? Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl. Dan kijken we samen hoe jij jouw kwaliteiten en ervaring in kunt zetten ter ondersteuning van zorgprofessionals.

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen