De Nationale Zorgreserve levert mij meer op dan het kost

07-02-2022

Als je kiest voor de zorg, dan blijf je intrinsiek gemotiveerd om zorg te verlenen in tijden van nood, ook al sta je niet meer aan het bed. Dat geldt ook voor Sabine Uitslag, die sinds 2020 inspringt als zorgreservist voor niet-BIG-geregistreerde verzorging op niveau 3.

Sabine begint haar loopbaan in de zorg als verpleegkundige, maar is inmiddels werkzaam geweest in alle lagen van de zorg, zowel op de werkvloer als in het management en het bestuur. Daarnaast heeft ze zich als Tweede Kamerlid sterk gemaakt voor de positie van verpleegkundigen, zet ze zich in voor de personeelstekorten in de zorg als directeur van de commissie Werken in de Zorg (WidZ) en is ze zelfstandig ondernemer. Maar haar verpleeghart is altijd blijven kloppen.

Dat verpleeghart begon weer een stuk sneller te slaan, toen in maart 2020 de coronacrisis uitbrak en de zorg enorm onder druk kwam te staan. Daarom besloot Sabine zich beschikbaar te stellen als zorgreservist: “Ik wil helpen, dacht ik, en meldde me aan bij een flexpool van een zorginstelling, waar ik als flexibele arbeidskracht aan de slag kon in de wijk.”

Menselijk contact is de basis van goede zorg

Als wijkziekenverzorgende springt Sabine eens per maand in op niveau 3 en gaat ze langs bij kwetsbare ouderen in aanleunwoningen. Sabine: “Ik help ze uit bed, verzorg wonden, maar het belangrijkste: ik maak contact. Voor veel ouderen ben ik het enige bezoek van de dag. Zij zijn al enorm geholpen door er gewoon even te zijn en een praatje te maken. Menselijk contact is de basis van goede zorg. Daarom kun je ook zonder BIG-registratie een heel belangrijke bijdrage leveren. Verzorgenden doen fantastisch werk. Dat maak ik van dichtbij mee.”

Met elkaar. Voor elkaar.

Toen Sabine besloot in te springen als zorgreservist, ontbrak er een centrale plek waar ze zich kon aanmelden. Sabine: “Ik zocht contact met diverse HR-managers van zorginstellingen, bij wie ik aangaf dat ik graag wil helpen, maar ik werd maar niet ingezet. Zo heb ik ervaren wat er beter kan. Vanuit die ervaring heb ik me aangesloten bij Nationale Zorgreserve, waar ik meehelp aan de ontwikkeling van een platform, waarmee we het nieuwe zorgreservisten een stuk makkelijker willen maken om te helpen.”

Met de Nationale Zorgreserve is er nu een goed georganiseerde community waar je terecht kunt als je - net als Sabine - een zorghart hebt dat is blijven kloppen. En je vanuit intrinsieke motivatie een bijdrage wilt leveren, in tijden van nood. Met of zonder BIG-registratie. Sabine: “Als zorgreservist ben je een deel van de oplossing. Daar krijg je veel energie voor terug. Je komt terecht in een hechte club van mensen die voor elkaar klaarstaan als dat nodig is. Ik merkte dat mijn inzet enorm wordt gewaardeerd, ook al is mijn BIG verlopen. Uiteindelijk levert dat veel meer op dan het je kost.”


Wil je meer weten over de mogelijkheden om ingezet te worden als zorgreservist? Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl. Dan kijken we samen hoe jij jouw kwaliteiten en ervaring in kunt zetten ter ondersteuning van zorgprofessionals.

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen