Succesvolle Dag van de Nationale Zorgreserve 2024: Samen voorbereid op crisistijd

26-09-2024

Met het Spoorwegmuseum als prachtig decor ontvingen we donderdag 19 september ‘onze’ zorgreservisten op de vierde Dag van de Nationale Zorgreserve. Het doel van de dag: zorgreservisten bedanken dat ze paraat staan om bij te springen in crisistijd en hen in het zonnetje zetten. En dat is gelukt!

Nog eens nagenieten? Of kon je er niet bij zijn? Bekijk de aftermovie. Lukt het je niet om de video te openen, klik dan hier.

Een groeiende community van zorgreservisten

In het schitterende nostalgisch stationsgebouw zorgden de vier Liefdesdokters door hun persoonlijke benadering voor een warm welkom. Na een kop koffie of thee en een spoorkoek gingen de bezoekers naar de plenaire zaal voor het welkomstwoord van Charlotte de Schepper, bestuurder van Stichting Extra ZorgSamen die de Nationale Zorgreserve uitvoert. Daarin benadrukte zij hoe fijn en belangrijk het is om elkaar op deze manier te ontmoeten. Door de ambitie en noodzaak om de community te laten groeien, riep Charlotte de aanwezige zorgreservisten op daaraan bij te dragen door bijvoorbeeld andere oud-zorgcollega’s te wijzen op de Nationale Zorgreserve.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Het thema Samen voorbereid op crisistijd is niet voor niets gekozen. Het belang van samenwerken met zorgorganisaties, ministeries en andere crisispartners werd door Charlotte uitgelegd. Een goede voorbereiding is het halve werk, tenslotte. Een mooi voorbeeld daarvan is de Stroomversneller Samenwerken met zorgreservisten in crisistijd, die de Nationale Zorgreserve samen met de Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ontwikkelde. Dit stappenplan helpt HR-afdelingen van NVZ-leden bij het inschakelen van zorgreservisten in crisistijd. Hoe mooi dat deze gepubliceerd is op de Dag van de Nationale Zorgreserve!

Dat voorbereiding op crisistijd zo enorm belangrijk is, blijkt ook uit de bijdrage van dagvoorzitter Funda Müjde. Aan de hand van voorbeelden laat zij zien hoe belangrijk samenwerken, maar vooral de voorbereiding daarop is. Zodat je elkaar direct weet te vinden en weet wat je moet doen als het erop aankomt. In een persoonlijk relaas vertelt Funda hoe veerkrachtig een mens kan zijn en wat je met doorzettingsvermogen kunt bereiken.
 

 

Stabiel door de storm – Andrea Walraven

Het belang van voorbereiding zit ‘m niet alleen in samenwerken. Het betekent ook dat je weet wat te doen als je zelf in een crisissituatie belandt. Andrea Walraven, criticial incident manager bij Europese Commissie, EUCVT, gaf in dit kader inzichten en tips hoe je jezelf kunt stabiliseren in een crisissituatie en hoe je dit kunt toepassen in de zorg.

 

“De bewustwording waarom een medemens onbegrepen gedrag kan vertonen, is me het meest bijgebleven van deze dag!”

 

Andrea schreef onderstaande blog over haar bijdrage:

‘Wat was het een genoegen om met Charlotte, Funda, Marcel en alle andere sprekers bij jullie te zijn! Jullie vinden onderaan deze pagina een document met genoeg leesvoer voor een lange barre winter. Hier alvast een aantal tips, die jullie na mijn verhaal meteen zullen begrijpen. Graag tot ziens en dank voor jullie inzet voor ons allemaal.’

Andrea Walraven-Thissen

Tips voor tijdens een crisis inzet

*Realiseer je dat goede zelfzorg en psychohygiëne geen slagroomtoefjes zijn, die je kunt weglaten; een stabiel lijf en hoofd zijn nodig in professioneel werken; kamikazewerken maakt letterlijk dom en minder effectief en verlaagt veiligheid voor de patiënt en jezelf.

*Behandel jezelf en elkaar qua vochtbalans en voeding zoals topsporters dat doen. Op de meeste werkplekken waar jullie ingezet worden lopen diëtisten rond. Betrek hen bij de crisisplanning. Zorg dat je verdeeld over je dag genoeg water drinkt en eet zodanig dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk kan blijven.

*Beweeg in stressvolle tijden naast je werk in ritmische bezigheden die herhaling omvatten (wandelen, fietsen, zwemmen, joggen), sport aeroob en vermijd anaerobe stressbelasting. Doe wat je normaal gesproken ook goed doet. Dat is voor iedereen anders.

*Je veilig verbonden voelen met mensen, dieren, de natuur, God of andere rustbrengers helpt. Zoek die verbindingen actief op, zodra je even weg bent van het impactvolle werk. Via de (social) media lokken allerlei onrustige verleidingen, maar parkeer die. Zeker als de situatie waarin je werkt in het nieuws is dan is dat extra belangrijk; doseer je intake.

*Ben je in de belastende werksituatie dan zorg dat je in je “flow” blijft; blijf bezig en geef jezelf en elkaar taken als er “ik stond erbij en ik keek er in machteloosheid naar”-situaties dreigen; wie doet heeft geen tijd voor doemdenken. Voorkom kamikazewerken en zorg dat je in pauzetijden weg bent van de beelden en geluiden die belasten. Neem het werk niet de pauzeruimte mee in en help elkaar daarbij. Zoek de veiligheid in het hier en nu op. Steeds meer ziekenhuizen en ambulanceposten richten hiervoor rustruimtes in; de één wil daar rustig vakantiefoto’s terugkijken, de ander luistert via een hoofdtelefoon muziek en een grote hit zijn massagestoelen. Wees creatief en zorg dat zulke initiatieven niet alleen goed bedoeld maar ook goed gedaan zijn.

 

Skillslabs: bevoegd en bekwaam

Het is belangrijk dat zorgreservisten bevoegd en bekwaam blijven om bepaalde (zorg)vaardigheden uit te oefenen om direct in te springen en zorg te verlenen als er tijdelijk behoefte is aan extra professionele hulp bij een crisis. Daarom is in samenwerking met de SDB-groep het Leerplatform opgericht waar je als zorgreservist opleidingen en training kunt volgen. Deze dag kon al geoefend worden met een aantal vaardigheden in vier actieve skillslabs. Het waren grondige opfriscursussen, waarin trainers van St. Antonius Academie de nieuwste inzichten en snufjes lieten zien. 

 

“Het gaf mij zekerheid: ik kan het nog!”

 

Entertainment met een boodschap

In de interactieve voorstelling van Ervarea, over het beter begrijpen van gedrag bij dementie, stond de zorgprofessional centraal. Deelnemers werden meegenomen in herkenbare situaties en werden geprikkeld mee te denken over oplossingen. Uiteraard kregen de aanwezigen veel tips om gedrag bij dementie te beïnvloeden. “Wat een verfrissende benadering van dementie”, verzuchtte iemand achteraf. De sessie Operatie Moedig Hart van de Liefdesdokter werd een mooie zoektocht naar verbinding. Tijdens de talkshow van Zomaargasten stonden de verhalen van zorgreservisten centraal. Drie aanwezigen werden geïnterviewd in een huiselijke setting. De zaal werd getrakteerd op mooie, ontroerende en inspirerende verhalen van de hoofdrolspelers. 

 

“Echt top, een heerlijke combinatie tussen humor en soms benarde realiteit”

 

Noodzaak tot verandering

Hoogleraar Marcel Levi liet tijdens zijn keynote over leiderschap in crisistijd de zaal aandachtig luisteren. Want hoe kunnen we huidige vraagstukken in de zorg het beste aanpakken? Levi stelt dat huidige vraagstukken, zoals het personeelstekort, het gevolg zijn van ons succes in de zorg. Die vraagstukken zijn alleen op te lossen door snel mee te veranderen. Willen we bijvoorbeeld de allerbeste zorg voor patiënten in het ziekenhuis en geen zorg voor mensen op de wachtlijst? Of gaan we naar goede zorg voor iedereen? Vervolgens gaat Levi dieper in op leiderschap. Leiderschap heeft niets te maken met wie er de baas is, maar wordt van ons allemaal verwacht in ons dagelijks werk. De oplossing van veel vraagstukken ligt daarom bij zorgprofessionals: zij zitten vol goede ideeën.
Als laatste werd leiderschap en communicatie besproken. Deze moet vooral realistisch en hoopgevend zijn en niet complex: maak dingen juist simpel als iets ingewikkeld is. En ter afsluiting van deze keynote nog een belangrijke tip voor de aanwezigen: denk aan jezelf in crisistijd!


 

Zorg verlenen verleer je niet zo snel!

Na de keynote van Marcel Levi was er gelegenheid tot het stellen van vragen, ook aan Andrea Walraven. Hier werd dan ook goed gebruik van gemaakt. Onder andere de vraag hoe zorgreservisten snel ingezet kunnen worden. Levi benadrukt dat zorg verlenen net is als fietsen: je verleert het niet zo snel. Het gaat natuurlijk om bevoegd en bekwaam zijn, maar als je net niet meer bevoegd bent, maar wel bekwaam, kun je prima onder verantwoordelijkheid van een supervisor handelen.

 

“Leerzaam, de crisistips van Marcel Levi!”

 

Het Nationale Zorgreserve-community-speldje: trots om zorgreservist te zijn

Charlotte benadrukt in haar afsluitende speech dat het niet de vraag is óf, maar wanneer en welke crisis er komt. “Onze community is dan heel hard nodig. We moeten daarom blijven kijken wat nodig is en welke competenties we nodig hebben om een bijdrage te kunnen leveren. Wij zijn met elkaar de Nationale Zorgreserve. We doen dit met elkaar en mogen hier trots op zijn.” Iedere aanwezige zorgreservist heeft het community-speldje van de Nationale Zorgreserve ontvangen na afloop.  “Draag het speldje met trots en laat hiermee zien hoe belangrijk het is dat wij er als community zijn!” 

Fotografie: Jostijn Ligtvoet

Nog eens nagenieten? Of kon je er niet bij zijn? Bekijk dan de aftermovie!

 

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen