"Ook na mijn pensioen is mijn 40 jaar ervaring in de zorg van grote waarde"

09-02-2022

Na een leven lang werken in de zorg heeft Marijke de energie om zelfs na haar pensioen bij te springen als zorgreservist. Vijf jaar geleden ging Marijke met pensioen, ze is mantelzorger, vrijwilliger bij het Rode Kruis, een hospice en ze heeft zich nu ook aangemeld als zorgreservist.

Een kloppend zorghart

Sinds haar 6e wist Marijke al dat ze de zorg in wilde: “Ik zorg graag voor mensen en je krijgt er zoveel voor terug”. Ze begon op haar 16e als aspirant leerling verpleegkundige in het St. Antonius ziekenhuis te Utrecht, waar ze na haar A opleiding ook de CCU en IC opleiding volgde. Nadat ze trouwde, naar Twente verhuisde en kinderen kreeg, stopte ze net als veel generatiegenoten met werken. Maar na een aantal jaren besloot ze als herintreder terug te keren in de zorg. En ze werkte nog ruim 24 jaar met veel plezier in het ziekenhuis in Almelo.

 

“Ik heb geen BIG registratie meer, maar mijn 40 jaar ervaring in de zorg is niet zomaar weg.”

 

Marijke is naast IC verpleegkundige ook vrijwilliger bij het Rode Kruis en al 18 jaar vrijwilliger bij het Leonardus Hospice. Marijke: “Ik ben altijd wel actief gebleven. In het hospice kan ik ook veel kwijt; van mensen begeleiden tot coördineren. Het is heel divers en dankbaar werk en het ligt mij echt na aan mijn hart”. Marijke vindt het heel fijn dat ze ook in haar eigen regio kan helpen in tijden van crisis. Marijke: “Ik kan zelf heel goed aangeven wat ik nog kan betekenen voor de zorg. De IC ken ik natuurlijk heel goed, maar ook op verpleegafdelingen zou ik mij nuttig kunnen maken, ook al ben ik niet meer BIG geregistreerd. Met wijkverpleging heb ik geen ervaring en past misschien minder goed bij; op een hulpvraag in crisistijd zou ik minder snel reageren”.

Veiligheid voor alles

Zoals voor alle zorgprofessionals geldt is veilig kunnen werken van essentieel belang. Daarom vindt Marijke het belangrijk eerst gevaccineerd te zijn voor ze als zorgreservist ingezet wordt. Marijke: “Ik wil mij veilig voelen, niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn naasten en de mensen waar ik voor zorg. Tijdens de eerste golf waren er te weinig persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor zowel ik als mijn omgeving onnodig risico liep om besmet te raken.”

Aansluiten bij de Nationale Zorgreserve

Marijke is blij dat ze in crisistijd ergens in kan springen waar de urgentie hoog is. Marijke: “Ik ben natuurlijk al op leeftijd en ben niet iedere dag beschikbaar. Dat komt omdat ik vrijwilligerswerk doe, mantelzorger ben èn kleinkinderen heb waar ik graag bij oppas. Maar ik kan en wil me zeker meerdere dagdelen inzetten tijdens crisissituaties. Mijn BIG registratie heb ik niet meer, maar mijn klinische blik en ervaring neemt niemand mij meer af. Deze wil ik graag inzetten waar en wanneer dit het hardst nodig is.”


Wil je meer weten over de mogelijkheden om ingezet te worden als zorgreservist? Neem contact op via community@nationalezorgreserve.nl. Dan kijken we samen hoe jij jouw kwaliteiten en ervaring in kunt zetten ter ondersteuning van zorgprofessionals.

Afbeeldingen

Contact

E-mail: community@nationalezorgreserve.nl
Telefoon: 085-3038457 

Persvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Volg ons op

         

Copyright 2022

 
Cookie-instellingen